Podravka gradi kobasičarnicu na solarni pogon

Bez autora
Sep 19 2011

Koprivnička prehrambena industrija, Podravka do kraja godine ulaže 100 milijuna kuna, a Zagrebačku burzu izvijestila je o metama novih ulaganja. Kako bi osigurala bolju efikasnost poslovnih procesa, modernizaciju i povećanje proizvodnje, Podravka gradi novu kobasičarnicu, gradi novu liniju za proizvodnju sokova te prilagođava postrojenja ekološkim standardima. Tako je najveća ovogodišnja investicija plasirana u kobasičarnicu koja će se nalaziti u industrijskoj zoni Danica kraj Koprivnice. Uz pogon se gradi i solarna elektrana, pa će se struja potrebna za proizvodnju kobasica napajati iz obnovljivih izvora energije, što je novost u industriji na regionalnoj razini. Ekološka proizvodnja temelj je investicije od 5,5 milijuna kuna izvršene u Podravkinoj tvornici povrća u Umagu. Naime, oko polovice ulaganja u tvornicu uloženo je u rekonstrukciju kotlovnice, kako bi se s mazuta prešlo na ekološki prihvatljiv plin. Nova tehnologija omogućit će tvornici Kokteli u Koprivnici povećanje produktivnost te omogućiti tvornici iskorak u nove proizvode širenjem asortimana.

Podravka gradi kobasičarnicu na solarni pogonKoprivnička prehrambena industrija, Podravka do kraja godine ulaže 100 milijuna kuna, a Zagrebačku burzu izvijestila je o metama novih ulaganja.

Kako bi osigurala bolju efikasnost poslovnih procesa, modernizaciju i povećanje proizvodnje, Podravka gradi novu kobasičarnicu, gradi novu liniju za proizvodnju sokova te prilagođava postrojenja ekološkim standardima.

Tako je najveća ovogodišnja investicija plasirana u kobasičarnicu koja će se nalaziti u industrijskoj zoni Danica kraj Koprivnice. Uz pogon se gradi i solarna elektrana, pa će se struja potrebna za proizvodnju kobasica napajati iz obnovljivih izvora energije, što je novost u industriji na regionalnoj razini.

Ekološka proizvodnja temelj je investicije od 5,5 milijuna kuna izvršene u Podravkinoj tvornici povrća u Umagu. Naime, oko polovice ulaganja u tvornicu uloženo je u rekonstrukciju kotlovnice, kako bi se s mazuta prešlo na ekološki prihvatljiv plin. Nova tehnologija omogućit će tvornici Kokteli u Koprivnici povećanje produktivnost te omogućiti tvornici iskorak u nove proizvode širenjem asortimana, kažu u priopćenju Podravke.

I naposljetku među nizom manjih investicija u tvrtki izdvajaju ulaganje u modernizaciju tvornice pića u Lipiku čime je tvornica dobila liniju za proizvodnju sirupa Lero vrijednu oko 2 milijuna kuna, a ukupni radovi biti će završeni do veljače 2012. godine. Investicije su dio srednjeročnog plana povećanja konkurentnosti Podravke koji bi je trebao dovesti do pozicije lidera u odabranim kategorijama, a sudeći prema povećanju neto dobiti zabilježenom u prvoj polovici tekuće godine Podravka će imati novca za financiranje nužne modernizacije.

Podsjećamo da je Podravka u šest mjeseci zaradila 55,6 milijuna kuna i time povećala neto dobit za 78 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Obzirom na rezervacije koje Podravku stišću zbog loših poslovnih odluka iz prošlih vremena, neto dobit je značajno niža od operativne dobiti. Kako je to ponajbolji pokazatelj poslovanja treba napomenuti da je EBIT Grupe u pola godine iznosila 102,2 milijuna kuna, odnosno rasla je za 37 posto u odnosu na lanjsku, pri čemu je važno i da je marža podignuta na gotovo šest posto.

Rezultat od 102,2 milijuna kuna djeluje skromno u usporedbi s prihodima, koji su u istom razdoblju iznosili oko 1,7 milijardi kuna, s obzirom da je dobit zapravo niža od 10 posto ukupnih prihoda, ali njen porast za gotovo 40 posto sugerira dobru budućnost Podravci. Prodaja je ukupno porasla za 4 posto, a najjača tržišta Podravke izvan granica Hrvatske ostale su zemlje bivše Jugoslavije u kojima je redom zabilježila rast prodaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik